Cine poate deveni nas?


Pentru a deveni nas, este neaparata nevoie sa fii casatorit. Singura restrictie pe care o pune Biserica Ortodoxa in aceasta privinta este ca nasii sa fie de aceeasi confesiune cu pruncul care se boteaza. Practic, orice persoana care isi doreste sa aiba grija de (inca) un copil sau de mai multi, poate fi legitima pentru a boteza. Este recomandat ca persoana respectiva, indiferent de religia lui si a familiei celui botezat, sa fie una cu o viata morala, daca nu, chiar credincioasa, si sa isi dea seama ca a fi nas nu inseamna doar cumetrie, ci este o datorie morala si un angajament pe viata.

Botezul ortodox se savarseste in general la aproximativ sase saptamani de la nastere. Parintii desemneaza inainte de ceremonie rolurile cele mai importante, cele ale nasilor, pentru persoanele care vor deveni indrumatori spirituali ai copilului.

Se alege de asemenea si o moasa al carei rol este unul simbolic, intrucat nu este vorba de cea care ajuta la mositul copilului atunci cand acesta este adus pe lume, ci ii este alaturi, la fel ca si nasa.


Ce face moasa?


Moasa aleasa de mama cumpara pentru nou-nascut toate hainutele in care bebe vine imbracat la botez. Vestimentatia lui cuprinde maieut, chilotei, sosete si costumas. Moasa este cea care aduce copilul in biserica la ceremonia de botez, iar obiceiul spune ca aceasta ii inmaneaza nasei copilul sub binecuvantarea preotului.

• Nasa cand il aduce pe copil acasa de la botez, la pragul casei il va da mamei dupa ce intinte bratele cu copilul de trei ori peste prag si zice tot de trei ori "ti-am luat un pagan, ti-am adus un crestin".

• Apa de la baita de a doua zi cu tot ce este in ea se duce undeva afara si se pune la radacina unui singur pom sau a unei singure plante, sa fie un loc cat de cat curat si cat mai retras.
Lucruri necesare la biserica in ziua botezului:

Pânza de botez (numită și „crijmă”). Trebuie să fie netivită, de culoare albă, preferabil din in, de o lungime de doi metri. În trecut, pânza măsura un stânjen, ceea ce înseamnă puțin peste doi metri. Era important să fie atât de lungă pentru că, în tradiția bisericii, această pânză urma să-l acopere pe om la îngropăciune. În alte părți, se consemnează tradiția de a-i face copilului o cămășuță din ea, însă acolo unde se păstra tradiția de a îngropa omul în această pânză, se întâlnea și un alt obicei: acela de a i se da copilului pânza de botez și feșa, când împlinea 10-12 ani, iar el trebuia să le coasă cu mâna lui. Însemna că omul ieșea din viață sub ocrotirea harului pe care l-a primit la botez, pe care l-a lucrat apoi cu fapte bune, purtându-și crucea greutăților. Copiii știau că este pânza care îi va acoperi când va fi vremea să se ducă dincolo. Acest lucru îi ajuta să devină responsabili, să înțeleagă că viața are un început și un sfârșit și că trebuie să știi cum să ți-o trăiești, ca să fii pregătit să ieși din ea. În clipa în care copilul lua pânza care știa că îl va acoperi la moarte, el înțelegea că nu-și poate trăi viața iresponsabil, pentru că, mai devreme sau mai târziu, viața se sfârșește și va da socoteală de felul în care și-a trăit-o.

Fașa este o fâșie albă, destul de lungă, care se sfințește de preot la botez. Aceasta se folosea la legarea copilului, în vremea în care era legat fedeleș. Acum se face din ea o fundă, care se aşază la capul patului ca să ocrotească copilul.

O sticlă de ulei de măsline (preferabil, dar poate să fie orice alt untdelemn natural, nu uleiuri sintetice care se găsesc la farmacie). El se sfințește la botez și cu acesta se unge copilul după fiecare baie.

Lumânarea trebuie să fie de ceară naturală, albă sau alb-gălbuie. De obicei, este împodobită cu flori. Lumânarea va fi folosită, apoi, când se aduce copilul la împărtășanie.

Hăinuțele noi, albe. În trecut, nașii nu aduceau hăinuțe. După botez, copilul era șters și apoi învelit în pânza de botez, cu care rămânea înfășat până a doua zi, când i se făcea scalda.

Nu e obligatoriu, dar există tradiția ca nașii să cumpere copilului o cruciuliță. Poate fi din orice material, nu neapărat din metal prețios.

Ce face mama?


Mama si tata aleg nasii, precum si moasa. Tot parintii sunt cei care trebuie sa cada de acord asupra prenumelui celui mic. Acesta este, in unele parti, obligatoriu un nume sfant, din calendarul ortodox. Multi parinti aleg insa din ce in ce mai des nume sofisticate, care sa defineasca o personalitate aparte a micutului pe masura ce va creste. Mama cumpara daruri pentru nasi. Dupa baita, aceasta pastreaza lucrurile puse in cadita intr-o cutiuta, alaturi de suvita de par taiata la botez.

Ce se pune in apa la baita de mir?


• petale de trandafir, flori de tei • uleiuri frumos mirositoare • un ban de aur sau de argint • un fulg, sa fie usor ca fulgul • un strop de miere sau de zahar sa fie dulce

• orez pentru bogatie, grau sa fie cinstit

• o verigheta sfintita

• oua sa fie sanatos si plin ca oul (care trebuie sa ramana intreg, mama copilului urmand sa-l puna in apa de baie din a 2-a zi)

• ulei de la biserica

• banuti sterilizati inainte

• ardei iute

• lapte dulce

• busuioc ca sa fie frumos copilul

• marar sa fie placut ca mararul in bucate

• menta si romanita sa creasca usor si sa fie sanatos

• maciulii de mac ca sa doarma bine

• seminte de canepa ca sa creasca iute

• apa sfintita sa fie copilul curat ca aceasta

• seminte

• sare

• grau sa fie cinstit

• parfum


Ce face nasa?


Nasa este mama spirituala a nou-nascutului si va ramane ca o indrumatoare pentru copil pentru tot restul vietii. Nasa primeste copilul in brate de la moasa si in unele zone, traditia spune ca ea trebuie sa ii dea bani moasei ca simbol pentru inmanarea bebelusului. Tot nasa este responsabila pentru achizitionarea unui trusou in care va fi imbracat copilul dupa ce este botezat. Din trusou nu trebuie sa lipseasca maieu, chilotei, sosete, costumas, pijamale, panza in care copilul este infasurat dupa ce este scos din apa sfintita si o fasa cu care sa il lege, paturica, scutece, o jucarie, caciulita, botosei si alte hainute. Unele obiceiuri specifica si cumpararea unor bijuterii pentru copil, o pereche de cercei daca este fetita sau un lantisor daca este baiat.

Surse:


http://www.qbebe.ro/bebelusul/ingrijirea_bebelusului/botezul_copilului_ce_trebuie_sa_faca_nasii/lego/duplo

http://www.mami.ro/bebelusul/sugar/obiceiuri-pentru-botezul-copilului-1825487

http://www.copilul.ro/bebelusi/botez-copil/Obiceiuri-si-traditii-la-botez-a6043.html

Sonorizari petreceri, nunti, botezuri si conferinte corporate

Nasii cumpara si lumanarea de botez, care dupa ceremonie, se stinge conform obiceiului in casa, de preferat pe tocul usii de la camera copilului. In unele zone ale tarii, lumanarea se pastreaza in casa, in alte parti, aceasta se duce la biserica pentru ca preotul sa o foloseasca atunci cand iese cu Sfintele Daruri.


A doua zi, nasa ii va face baie copilului, moment care marcheaza conform unei zicale din batrani, luatul mirului. Nasa pregateste apa in cadita, in care se pun cereale, de obicei grau si porumb, petale de flori, un ban de argint, apa de lehuza, bijuterii. Dupa ce se spala copilul, se imbraca si se inchina tot de catre nasa. Apa din cadita se varsa apoi la radacina unui copac sau a unei plante. In lipsa nasei, moasa este cea care preia responsabilitatea imbaierii.


Obiceiuri:


• La biserica copilul vine imbracat in hainute de la parintii lui sau daca are moasa, in hainutele luate de moasa.

• Nasa trebuie sa sarute finul/fina inainte de botez ca sa aiba gropite. • Sub cadita se pun carti ca sa fie copilul "studios".

• La sfarsitul baitei se da dupa urechiuse, la subrat, pe picioruse cu un betisor cu un strop de parfum - ca sa miroasa bine.

• Nu trebuie sa schimbi copilul de haine pana a doua zi dupa botez si nu ai voie sa-l pupi tot pana a doua zi.

Audion Sound - Sonorizari Evenimente

© 2015 SC Audion Sound SRL-D